El Museu de Molins de Rei va ser creat l’any 1953 en el si de la Fàbrica Tèxtil Can Samaranch com a iniciativa d’Enric Madorell i Claramunt (1897-1990), director d’aquesta indústria i una de les figures més vinculades a la història de la vila. A partir de l’obsequi d’uns teixits coptes del segles II i III que va fer el senyor Francesc Samaranch al seu director, aquest proposà als seus companys del Club Samaranch crear un petit museu tèxtil, que més endavant i degut a la creixent incorporació d’altres seccions es va veure ampliat a més aspectes de la història i la cultura molinenca. Es feu llavors una crida a totes aquelles persones de la vila que volguessin fer una aportació al Museu i la resposta dels molinencs fou molt bona.
D’aquesta manera i juntament amb les peces d’un altre grup local ja dissolt (Amics Studi), es va poder crear el Museu Municipal de Molins de Rei.
La Sala del Club Samaranch destinada a Museu es va anar omplint de visitants i noves aportacions de molts vilatans els quals es van abocar a aquesta institució i van donar gran quantitat d’objectes i records familiars. D’altra banda, es va començar una tasca de recollida d’elements de la cultura popular a les cases de la vila. El Museu es va anar formant paral·lelament al procés de transformació que anava vivint el poble: s’enderrocaven edificis i es recollien materials que es considerava que podien tenir un interès històric o testimonial per al Museu. A més d’aquestes tasques, es va iniciar prospeccions arqueològiques a tota l’àrea d’influència de Molins de Rei. Gràcies a aquest treball del Museu, la Comissaria Provincial d’Excavacions va nomenar Delegació d’Excavacions del Baix Llobregat la Direcció del Museu.
L’espai aviat va resultar insuficient i es va decidir cercar un altre emplaçament, passant a fer-se’n càrrec l’Ajuntament. L’any 1968, el Museu va passar a ser municipal i finalment es va traslladar a l’emplaçament actual.
Durant tots aquests anys i fins a l’actualitat han estat moltes les persones que han col·laborat en nombroses ocasions i en diversos càrrecs per tirar endavant aquesta institució, testimoni respectuós del pas del temps, de la cultura i dels esdeveniments importants de Molins de Rei.
-
Contacte i localització
-
Exposició permanent del Museu
Espai Ca n’Ametller
Pl. Catalunya, 25
08750 Molins de Rei
Telèfon: 93 680 33 40 Ext. 1243Carrer Pintor Fortuny, 55
08750 Molins de Rei
Telèfon: 93 668 77 51
Direcció i Serveis del MuseuC. Jacint Verdaguer, 95 bis (Ca n’Ametller)
08750 Molins de Rei
Telèfon: 93 680 33 40 (Ext. 1243)
museu@molinsderei.cat -
Activitats
-
l programa d’activitats es presenta en dues línies, les quals van adreçades a grups diferents, una al públic infantil i juvenil i l’altre al públic general.
Creix amb el Museu
El Museu i l’escola
– Visites guiades al Museu
– Visites guiades a les exposicions temporals del Museu
– Itineraris guiats al patrimoni
– El diumenges, el Museu en família (Propostes didàctiques temàtiques)
Activitats familiars
– Sessions de contes, rondalles i activitats teatralitzades
Viure el Museu
– Sessions de teatre al Museu
– Conferències
– Cursos d’història i art
– Sessions temàtiques de recull de la memòria oral
– Nits al Museu
– Itineraris guiats pel patrimoni
– Visites guiades al Museu
– Visites guiades a les exposicions temporals del Museu
– Celebració del Dia Internacional dels Museus
– Celebració de les Jornades Europees del Patrimoni
– Activitats amb col·laboració amb altres
-
Horaris i entrades
-
Horaris
Visita lliure
Podeu visitar el Museu amb “visita lliure” tots els diumenges de 12:00 a 14:00 h. També podeu visitar-lo durant la setmana i per les tardes però cal concertar prèviament.
Visites guiadesSi voleu disposar d’un guia per a visitar el Museu ho podeu fer prèvia concertació de la visita
Sala d’exposicions temporals Ca n’Ametller
Des del mes de maig al mes de setembre: de dimarts a dissabte, de 17.30 a 20.30 h, diumenges i festius d’12.00 a 14.00 h.
Des del mes d’octubre al mes d’abril: de dimarts a dissabte, de 17 a 20h, diumenges i festius d’12.00 a 14.00 h.
Preu de l’entrada
El preu de l’entrada és gratuït. Per activitats concretes o altres events cal consultar amb la direcció del Museu