El passat 29/10/2019 la junta de Govern Local de l’Ajuntament de Molins de Rei va acordar l’aprovació inicial del Pla Especial Urbanístic per la regulació de les activitats d’incineració de residus, d’abocadors i d’incineració de cadàvers, de restes humanes i de restes cadavèriques a Molins de Rei.
Amb l’aprovació inicial s’obre un període d’al·legacions de 30 dies que finalitza el 2 de desembre de 2019. Aquest període s’amplia per aquells veïns que van presentar al·legacions abans de la data d’aprovació inicial del Pla. L’Ajuntament ha enviat, a aquests veïns que van presentar al·legacions, una carta de resposta a les seves al·legacions inicials fetes sobre el tema crematori. El període d’informació pública a aquests veïns serà de trenta dies a partir de la recepció de la carta. Per la resta el període acabarà el dia 2 de desembre.
L’equip de Govern va prolongar la suspensió de llicències un any més per seguir treballant una regulació. La voluntat és aprofitar la pròrroga per treballar una regulació en ferm del sector. Aquesta regulació inclou mesures com fixar una distància mínima de 250 metres del teixit urbà per ubicar el crematori plantejat per l’empresa Mémora, concessionària del servei.
El Pla Especial es redacta amb la finalitat d’ordenar la ubicació i regular l’activitat d’aquestes instal·lacions, així com per tal de determinar la qualificació urbanística adequada del sòl, especificant en quines claus urbanístiques s’admeten, i establint, en qualsevol cas, una distància mínima entre l’emplaçament on es permetin desenvolupar aquests usos i els nuclis habitats, zones de residència o d’altres àrees amb una permanència important de la població o amb equipaments sensibles a la contaminació.
El Pla Especial només permetrà el crematori a dos llocs del municipi: els polígons El Molí i El Pla, i no pas dins del teixit residencial de Molins com plantejava Mémora.
La distància de 250 metres s’inspira en regulacions que han aplicat altres territoris de l’Estat a l’hora de delimitar aquest tipus d’activitats com la comunitat autònoma de Cantàbria. A Catalunya, però, no hi ha una regulació autonòmica i són els mateixos ajuntaments els que s’han d’encarregar d’elaborar-la. En el cas de Molins de Rei, s’ha considerat per mitjà d’estudis i de jurisprudència que era la distància adient per no causar cap perjudici en la salut. El crematori també haurà de complir amb un llindar d’emissions (àmbit mediambiental).
El passat 28 d’octubre de 2019 aquest Pla va ser explicat, en el decurs d’una reunió amb els veïns a la Federació Obrera, per l’alcalde, Xavi Paz. Ho va fer acompanyat del regidor d’Urbanisme, Miguel Zaragoza, i del cap d’aquesta àrea de l’Ajuntament, Joan Torras. L’alcalde, Xavi Paz va declarar que “quan es fa una suspensió de llicències per tal de regular aquests tipus d’instal·lacions, l’obligació és regular, no pas prohibir”. També va explicar que s’ha reunit amb l’empresa funerària Mémora per fer-los saber la voluntat del govern municipal, que vol vetllar perquè en cas que el crematori s’instal·li definitivament al municipi sigui “el més lluny possible i per donar servei a Molins de Rei”.