La planta baixa de El Molí es convertirà en un recinte polivalent i la primera planta anirà destinada a la tecnologia 4.0
Aquest dilluns s’ha presentat en roda de premsa el projecte de rehabilitació de la planta baixa i la primera planta de l’edifici El Molí. Les obres començaran aquesta setmana i es preveu que tinguin una durada de nou mesos. S’han adjudicat a l’empresa Urcotex, la mateixa que està portant a terme la rehabilitació del Palau de Requesens, per un import total de 2.223.174,84 €.
Com ha explicat Ramon Sánchez, primer tinent d’alcalde i regidor d’Obres i llicències, “l’objectiu d’aquesta rehabilitació és adaptar els dos espais a les necessitats actuals però alhora mantenir viva l’essència de l’edifici Ferrer i Mora”. L’arquitecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona redactora del projecte, Rosa Bertran, assegura que han entès la petició del consistori i “es mantindrà el màxim possible l’estructura inicial d’aquest edifici històric”.
L’objectiu d’aquest projecte és la rehabilitació de la planta baixa i la primera planta de la nau principal de El Molí, l’antiga fàbrica de filatures Ferrer i Mora. Aquesta fàbrica, construïda el 1875 per Josep Ferrer i Mora, aprofitava l’energia hidràulica subministrada pel Rec Vell i va deixar de produir als anys 60. Després d’albergar diversos usos, es va tancar al públic l’any 2011. Finalment, el 2019 es va obrir al públic la nova biblioteca municipal El Molí, equipament que a dia d’avui ocupa les plantes superiors de l’edifici. El present projecte contempla la rehabilitació de l’interior de les dues plantes no ocupades per les dependències de la biblioteca.
A la planta baixa es proposa la creació d’un espai diàfan d’uns 550 m2 amb la possibilitat d’acollir diverses activitats firals, culturals i expositives, mentre que a la primera planta la idea és crear un Centre integral d’Innovació tecnològica, amb la finalitat de contribuir a la transformació digital de les empreses, de la comunitat educativa i de la ciutadania. S’instal·larà una sala polivalent com a punt de trobada, un espai de formació i un laboratori de fabricació per testejar i experimentar amb les noves tecnologies. Amb aquests usos es vol aconseguir que El Molí esdevingui un punt de referència de la comarca, tal com afirma l’alcalde de la vila, Xavi Paz, “es convertirà en un edifici ple d’oportunitats, que garantirà la igualtat, promocionarà l’emprenedoria, les noves tecnologies i els negocis, en definitiva, una aposta de futur”.
Amb la finalització d’aquesta rehabilitació es posarà punt final a la recuperació total de l’edifici El Molí, un projecte que va començar el 2011 i que ha capgirat el futur d’aquest edifici emblemàtic de la vila que, com assegura l’alcalde, “un edifici que estava en perill d’enderroc ara es convertirà en un refent del municipi i la comarca”.