A l’octubre del 2010, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya impulsa la recuperació, senyalització i difusió del Camí de Sant Jaume des de La Jonquera / Sant Pere de Rodes passant per Girona, Montserrat i Lleida fins a Alcarràs, on continua en direcció Saragossa i Santiago de Compostel•la. Per tal de completar aquest Camí principal, s’impulsa també la senyalització d’uns Camins complementaris, un dels quals s’inicia a Barcelona resseguint el riu Llobregat fins al Monestir de Montserrat.
La Direcció General de Turisme té el convenciment que aquest projecte, encaixa amb els objectius del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010, ha de contribuir a la dinamització turística del territori i a la desestacionalització de Catalunya com a destinació turística.
En aquest sentit, forma part d’aquest projecte la senyalització urbana del Camí de Sant Jaume en els trams inclosos en els cascs urbans per on passa la ruta.
L’Ajuntament de Molins de Rei considera que es tracta d’una gran oportunitat de promoció turística i econòmica per a la vila i es posa a treballar per sumar-s’hi al projecte.
Pel camí de Sant Jaume està previst realitzar accions de senyalització dels elements turístics i punts d’interès dels municipis per on passa. Per senyalitzar el Camí de Sant Jaume als carrers de les poblacions per les quals passa l’itinerari es proposa un únic model de senyal (símbol de la petxina o vieira).
Al desembre de 2010, el Consell Comarcal del Baix Llobregat va elaborar el projecte d’inventariat i georreferenciació de les rutes i senyales turístics rurals de la comarca del Baix Llobregat amb l’objectiu de georreferenciar tot el mobiliari turístic rural relacionat amb la “Xarxa de Camins i senders del Baix Llobregat” així com el traçat de les mateixes rutes.
Aquesta senyalització de senders i camins del Baix Llobregat i que passa pel terme municipal de Molins de Rei, ha estat realitzada mitjançant la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya i, a Molins de Rei, hi ha localitzades, 8 senyals de sendes i camins.
A partir de 2011, des del Departament de Fira, Comerç, Consum i Turisme, s’ha fet la gestió amb la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya per la cessió de les petxines i s’ha coordinat les diferents tasques del projecte amb l’Oficina Tècnica de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori i amb Amics del Museu.
Des d’Amics del Museu han dissenyat la proposta del recorregut del Camí de Sant Jaume, a partir de l’itinerari 1 (Itineraris a l’abast – Patrimoni històric).
Punts d’interès:
1. Museu Municipal:
2. Federació Obrera
3. Joventut Catòlica
4. l’Església Parroquial
5. l’Escola Municipal de Música
6. Plaça de la Creu
7. l’Estació del Ferrocarril
8. Plaça de la Bàscula
9. La casa de les Aigües del Canal de la Infanta
10. Mercat Municipal
11. Palau de Requesens
12. Escola Alfons XIII
13. El Foment Cultural i Artístic
14. Paviment Antic Camí Ral
15. Racó Margarida Xirgú
16. Edifici del Molí
17. Ca n’ Ametller
I des de l’Oficina Tècnica de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori, s’ha fet el disseny dels plànols per a la sol•licitud de les petxines a la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya i per la col•locació de les petxines a la via pública, que serà col•locades des de la Brigada de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori.
Des d’Amics del Museu i l’Àrea de Sostenibilitat i Territori, han adaptat la seva col•locació en funció de la realitat de la via pública.
Aquesta actuació està finançada per Generalitat de Catalunya i Consell Comarcal del Baix Llobregat.
La recuperació dels principals brancals catalans del Camí de Sant Jaume respon a la voluntat d’integrar Catalunya en una xarxa consolidada de grans itineraris culturals europeus, dels qual el Camí de Sant Jaume n’esdevé l’exemple més important i representatiu. En aquest sentit, el Camí de Sant Jaume, ha estat considerat “bé cultural” i reconegut com a “primer gran itinerari europeu” per l’Institut Europeu d’Itineraris Culturals, adscrit al Consell d’Europa.