La reducció ha estat possible gràcies a diverses actuacions que s’han dut a terme en el marc del PAES (Pla d’Acció per l’Energia Sostenible), com, per exemple, la substitució de les bombetes de l’enllumenat públic, de les dependències municipals i la instal·lació de plaques fotovoltaiques, entre d’altres.
L’any 2009, l’Ajuntament de Molins de Rei es va comprometre en la lluita contra el canvi climàtic, l’energia i la sostenibilitat a través del Pacte d’Alcaldes/esses per l’Energia Sostenible Local, un pla impulsat per la Unió Europea l’any 2008 i al qual l’Ajuntament de Molins de Rei s’hi va adherir mitjançant l’acord del Ple del 2 de desembre de 2009, que va aprovar el PAES (Pla d’Acció per l’Energia Sostenible a Molins de Rei). L’objectiu d’aquest pla era reduir un 20,1% l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEH) per a l’any 2020 respecte de les emissions de l’any 2005, tot promovent les fonts d’energia renovables al municipi.
Tal com va explicar el regidor de Medi Natural i de Canvi Climàtic, Àlex Herrero, “és una obvietat que existeix un canvi climàtic; el clima està canviant i som els humans qui ho estem provocant: en els darrers anys, la població està incrementant i, per tant, també ho fa el consum d’energia i, en conseqüència, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle”. A més a més, recordava el regidor, “estem patint onades de calor, sequeres, pluges torrencials, una pujada del nivell del mar… Per tant, és hora d’actuar”.
Els àmbits d’actuació on l’Ajuntament va definir el seu compromís de reducció de les emissions de GEH són aquells on l’Ajuntament pot desenvolupar una acció directa sobre la gestió energètica, com és el cas d’edificis i equipament municipals, el bombeig de l’aigua, l’enllumenat públic i semàfors, etc; i aquells on, tot i desenvolupar una acció directa, la gestió no és estrictament energètica, com ara la gestió dels residus, els desplaçaments privats, etc. A més a més, també es van tenir en compte altres àmbits d’actuació, tot i que no computessin en el compromís de reducció d’emissions, com són els edificis de nova construcció, la realització de campanyes per fomentar el bon ús de l’energia per part de la ciutadania, el sector serveis, etc.
En aquest sentit, durant els anys de vigència del PAES (2010-2020), s’han impulsat un seguit d’actuacions per tal de reduir el consum energètic i, com a conseqüència, les emissions de CO2
Renovació de l’enllumenat públic i semàfors
La principal actuació que s’ha dut a terme pel que fa a la substitució de l’enllumenat públic ha estat la renovació a LED, al 2019, d’un total de 1.089 lluminàries. Anteriorment se n’havien renovat de les instal·lacions de l’enllumenat públic d’alguns carrers de la vila com, per exemple, als parcs Pont de la Cadena i del Baix Llobregat, al carrer Major, al carrer Casanova, al carrer Bruc, al carrer Doctor Barraquer, al carrer Samaranch, a l’avinguda de Barcelona i a la plaça del Mercat. També es va procedir a canviar els llums dels polígons industrials (2010). Aquestes actuacions han suposat un estalvi de 599.058,85 KHw i de 162,84 tCO2.
Pel que fa als semàfors, al 2010 es va fer la transició a LED de tots els semàfors del municipi, la qual cosa va suposar una reducció del 50% aproximadament del seu consum i de les seves respectives emissions.
Substitució de l’enllumenat de les dependències municipals
Al llarg d’aquests anys, de la mateixa manera que s’ha fet amb l’enllumenat públic, també s’ha procedit a renovar l’enllumenat de diferents dependències municipals. Per una banda, es van subministrar projectors LEDS per instal·lar-los posteriorment als passadissos del barri del Canal, al Poliesportiu Municipal, al Camp de Futbol Josep Raich i a les pistes de botxes del barri del Canal. Per l’altra banda, es va substituir la il·luminació d’algunes dependències municipals, com ara la de la pista de l’Escola Castell Ciuró, la del Jutjat de Pau, del Mercat Municipal, de l’Àrea de SiT, de l’Ajuntament, etc.
Instal·lació de plaques fotovoltaiques
L’any 2019 es va procedir a extreure les plaques fotovoltaiques de la plaça U d’Octubre, que no s’utilitzaven, i es van traslladar a l’Escola Josep Maria Madorell. Un any després, el 2020, es van instal·lar 48 plaques més en aquesta escola, amb una potència total de 9,6 KW. En total, la instal·lació d’aquestes plaques ha suposat un estalvi en el consum anual del centre de 99.276 kWh i de 23,84 tCO2 en emissions de CO2.
Substitució d’aires condicionats
Entre l’any 2017 i el 2020, es van substituir aparells d’aire condicionat amb el gas contaminant R22 per altres aparells amb el nou gas R32. És el cas del COD Joan N. Garcia-Nieto, el Casal d’Avis 1r de Maig i el Jutjat de Pau.
Finalment, també es van canviar les finestres de l’Escola Castell Ciuró, de la Casa de la Vila i de l’Escola el Palau.
Una reducció del 62,94% de les emissions respecte del 2005
Amb totes aquestes actuacions executades entre el 2010 i el 2020, l’Ajuntament ha assolit un estalvi de 939.313,60 kWh dels consums i un estalvi d’emissions de 257,32 tones de CO2. A partir de les dades del document del PAES del 2019 i de les dades estimades del 2020, s’obté una reducció del 62,94% de les emissions de CO2 respecte de l’any 2005, pel que fa als equipaments i serveis que gestiona directament l’Ajuntament de Molins de Rei.
S’ha de tenir en compte que les dades globals, de reducció d’emissions, de tot el municipi es coneixeran fruit d’un estudi que està elaborant la Diputació de Barcelona i que lliurarà a l’Ajuntament al llarg d’aquest any 2022.
Nous compromisos
Una vegada el PAES ha acabat la seva vigència, l’Ajuntament treballa amb altres instruments de planificació del mateix àmbit: són el PLACC (Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic de Molins de Rei), aprovat pel Plenari municipal el novembre de 2019 i amb projecció fins al 2030, i, des del gener d’enguany, amb el PAESC (Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima). Aquest darrer és un pla que dona continuïtat al PAES i, tal com ha assegurat Àlex Herrero, “tot i tenir un objectiu ambiciós -la reducció del 55% de les emissions de CO2 el 2030-, des de l’Ajuntament lluitarem i farem la feina necessària per assolir-lo”.
En la mateixa línia, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha recordat que, tot i que des de l’Ajuntament s’ha fet una feina importantíssima, és important actuar aviat davant d’aquest problema i que tots i totes en prenguem consciència: “Entre administracions i ciutadania s’ha d’actuar i fer que les emissions siguin cada cop menys; és un aspecte que ens hauria de preocupar a tots i a totes”.
Des de l’Ajuntament ha assegurat l’alcalde, Xavi Paz, que “s’ha complert i es continuarà complint el compromís envers la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d’emissions a l’atmosfera”, per refermar així el compromís envers el medi ambient.