Satisfacció als ajuntaments de Molins de Rei, Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès per l’inici de la desprogramació del Vial de Cornisa per part de l’AMB
El darrer consell general metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona celebrat avui acordat l’inici del tràmit per eliminar la reserva viària corresponent al “vial de cornisa” i protegir els sòls afectats situats a l’interior del Parc Natural de la serra de Collserola, amb l’aprovació de l’Avanç de la Modificació puntual del Pla General Metropolità, primer pas imprescindible per a la desafectació urbanística d’aquesta franja de Collserola d’alt valor ambiental.
Aquest acord de l’AMB respon a la petició conjunta que els alcaldes de Molins de Rei, Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès han treballat i impulsat des de l’octubre de 2011. Es tracta del pas més efectiu per garantir la protecció d’un corredor verd de 16km per 25 metres d’amplada d’alt valor ecològic i, alhora, la protecció d’un dels espais més fràgils i amb més biodiversitat de Collserola: la Riera de Vallvidrera.
L’eliminació del Vial de Cornisa representarà evitar una de les principals amenaces que podia patir Collserola ja que es tractava d’una nova autovia de quatre carrils que hagués representat un gran impacte mediambiental. Actualment, aquesta infraestructura ja no és necessària ja que no milloraria la comunicació entre els tres municipis. Des de Molins de Rei sempre s’ha defensat el desdoblament de la C-1413 com l’opció per a millorar la connexió amb Sant Cugat. En el cas de Cerdanyola del Vallès, la traça del Vial de Cornisa hauria representat una barrera més entre la zona urbana de la població i el Parc de la Serra de Collserola, degradant un entorn natural actualment privilegiat.
El traçat del Vial coincidia en gran mesura amb les carenes de la serra, espais especialment fràgils i de difícil recuperació natural. La construcció del Vial hagués incrementat la ja desmesurada fragmentació de la serra, perquè actuaria com a una veritable barrera ecològica.
Un cop aprovat l’Avanç de la Modificació puntual del Pla General Metropolità, que porta annexes l’Informe de Sostenibilitat Ambiental preliminar i l’informe d’avaluació de la mobilitat preliminar, el tràmit seguirà amb l’aprovació inicial amb la corresponent exposició pública i l’audiència als tres Ajuntaments i la posterior aprovació provisional per part de l’AMB. L’aprovació definitiva és competència del Conseller de Territori i Sostenibilitat.