Es tracta d’un projecte d’orientació, formació i inserció sociolaboral dirigit a persones amb dificultats d’accés al món laboral i afectades per la bretxa digital
El febrer del 2022, tal com explicava el regidor d’Ocupació i Formació, Àlex Herrero, “la taxa d’atur a Molins de Rei era del 7,3%, el que representa 913 persones aturades. D’aquestes 913 persones, 600 eren més grans de 44 anys”, la qual cosa suposa un gruix considerable. Així doncs, per intentar millorar l’ocupabilitat d’aquestes persones s’ha posat en marxa el programa Resiliència – Orienta Molins.
El programa Orienta Molins, dut a terme amb el finançament de la Diputació de Barcelona a través del Programa Específic de Resiliència Local del Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023, és un projecte d’orientació, formació i inserció sociolaboral dirigit prioritàriament a diferents col·lectius amb dificultats especials i afectats per la bretxa digital.
L’objectiu principal del projecte és millorar l’ocupabilitat de les persones participants. Per assolir aquest objectiu, es treballa amb les persones participants una sèrie d’aspectes per tal que millorin i/o adquireixin certes qualitats fonamentals en la recerca de feina: l’adquisició de l’apoderament necessari, és a dir, “el reconeixement les capacitats pròpies i ser capaç de potenciar-les”, tal com explicava una de les tècniques del projecte, per afrontar la recerca de feina; l’actualització en noves tecnologies, la gestió emocional, el coneixement del mercat laboral i la prospecció laboral. A més a més, també se’ls ofereix un assessorament en recursos formatius.
Tal com ha explicat l’alcalde, Xavi Paz, l’objectiu del projecte seria “treure del cercle tancat aquelles persones que no troben feina des de fa temps” i “no deixar ningú enrere”. Amb la pandèmia s’ha produït una revolució i un canvi de paradigma que fa dos anys ni ens haguéssim imaginat: reunions telemàtiques, entrevistes de feina per videotrucada, el teletreball, etc. i això ha provocat que a moltes persones, que potser no disposen de les eines necessàries o bé no estan familiaritzades amb les noves tecnologies, els resulta molt complicat dur a terme molts processos que, a priori, poden resultar senzills: tràmits per Internet, recerca de feina, etc. És per això que, tal com afirmava Ramon Sánchez, el primer tinent d’alcalde, “des de l’Administració, és el millor que podem fer: orientar aquells i aquelles que es troben ‘desorientats en aquest nou context’”.
Per dur a terme aquest projecte s’han contractat 3 tècniques, que són les encarregades de dur-lo a terme i assessorar i acompanyar les persones interessades. Totes les qualitats i aspectes que es treballen en el projecte s‘agrupen en 6 blocs:
- Autoconeixement. La primera cosa que es treballa amb les persones que accedeixen al programa és l’autoestima i, posteriorment, la identificació i la validació de les competències pròpies. L’objectiu de treballar aquests aspectes és que qui hi participa adquireixi la confiança i l’apoderament necessari per enfrontar-se al procés de buscar feina.
- Eines de recerca de feina. Conjuntament amb les tècniques, es redacta el curriculum vitae i a les persones que disposen d’un nivell més alt, se’ls ofereix la possibilitat d’elaborar un CV infogràfic i, fins i tot, un videocurrículum.
- Canals de recerca de feina. En aquest bloc s’expliquen diversos canals i portals de recerca de feina, com el del mateix Ajuntament, ClicFeina, i d’altres de genèrics (Infojobs, Linkedin…).
- Procés de selecció. Un altre aspecte que es treballa és com afrontar l’entrevista de feina. En aquest bloc es pretén que qui hi participa adquireixi les habilitats necessàries per fer una entrevista de feina individual, grupal i fins i tot en línia, que, atès el context actual, cada cop són més freqüents.
- Emocions. Per afrontar tot aquest procés, és molt important saber gestionar les emocions, ja que, de vegades, el procés de recerca de feina pot resultar dur i complicat.
- Competències digitals. Aquest bloc no va dirigit a tothom. Està dirigit a aquelles persones que estiguin menys familiaritzades amb les noves tecnologies, per tal que adquireixin més autonomia i desenvolupament en aquest àmbit.
Les persones interessades a participar-hi i que reuneixin els requisits esmentats poden adreçar-se al COD Joan N. García Nieto (c. de Francesc Layret, 15), al Polígon Industrial el Pla.