Per segon any consecutiu, l’Ajuntament ha signat 6 acords individuals de formació professional dual, convertint-se així en un dels entorns on els alumnes de cicles formatius de grau mitjà i superior poden fer les pràctiques dels seus estudis. Molins de Rei és un dels municipis que, en proporció a la seva població i recursos, ha posat en marxa més acords de formació dual.
Durant el curs 2018-2019 es van beneficiar cinc alumnes d’aquest projecte: quatre del cicle superior d’Educació Infantil de l’Institut Gabriela Mistral de Sant Vicenç dels Horts i un del cicle superior d’Administració i Finances del Bernat el Ferrer de Molins de Rei. Els estudiants van desenvolupar la seva formació en alternança a les escoles bressol municipal i a l’àrea de serveis generals de l’Ajuntament, respectivament.
Aquest curs 2019-2020 seran sis els alumnes que participaran en el programa, i ho faran a les escoles bressol municipal. El conveni de col·laboració signat amb el departament d’Educació de la Generalitat amb la col·laboració dels dos instituts estarà vigent fins al 2022.
La formació professional en alternança dual combina el temps de formació en el centre educatiu i el temps d’activitat de l’alumnat en el centre de treball. És un sistema utilitzat en molts països, com ara Alemanya, Àustria o Suïssa. Comporta el reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits per l’alumnat en l’activitat durant l’estada a l’empresa, en qualitat de treballador-becari.
Arran de l’experiència de Molins de Rei, el passat 20 de setembre l’Ajuntament va participar en una taula rodona amb representants internacionals. La conferència va tenir lloc en el CaixaForum de Barcelona, portava per títol “Conferència Internacional de Gestió de l’FP Dual: El paper de les ciutats i els governs locals”, i hi van participar representants de les ciutats de Dublín (Irlanda), Montréal (Canadà), Brussel·les (Bèlgica), Espoo (Finlàndia), Munic (Alemanya), i les ciutats catalanes de Barcelona, Granollers, Viladecans i Molins de Rei. Es dóna la circumstància que Molins de Rei és un dels municipis que, en proporció a la seva població i recursos, ha posat en marxa més acords de formació dual.
A Catalunya es vol donar prioritat a aquesta modalitat formativa que apropa empresa/administració i centre educatiu. L’objectiu és satisfer les necessitats de les empreses i garantir que la formació rebuda per l’alumnat cobreix les necessitats del mercat. L’alumnat amb aquesta modalitat pot ser productiu en períodes de temps raonablement curts i assumibles per les empreses.