En el marc de la 174a edició de la Fira de la Candelera, s’han celebrat les Jornades Tècniques Agràries sota el títol “Pràctiques regeneratives i estalvi d’aigua”, organitzades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Agrària de Molins de Rei. Aquestes jornades han reunit experts del sector per compartir coneixements sobre pràctiques agrícoles innovadores que contribueixen a la sostenibilitat i la gestió eficient dels recursos hídrics.
Aquest dimarts 28 de gener va tenir lloc la sessió teòrica a la sala d’actes de la Federació Obrera, on la Neus Vinyals, formadora i assessora de l’Espai de Recursos Agroecològics (ERA), va abordar les pràctiques de regeneració del sòl que permeten una millor gestió de l’aigua. Posteriorment, Raoul Ferrer, enginyer tècnic agrícola especialitzat en Maneig Holístic i Agricultura Regenerativa, i Lluís Fisas, pagès i titular de l’explotació Can Fisas, van exposar el potencial de la llana com a recurs valuós per estalviar aigua i millorar la fertilitat dels sòls.
El dimecres 29 de gener, la jornada va continuar amb una sessió pràctica a l’explotació agrícola Can Fisas de Molins de Rei. Després d’un esmorzar ofert per la Fundació Agrària de Molins de Rei, els assistents van poder conèixer de primera mà diferents tècniques de sembra de faves aplicades sobre bancals amb diversos tractaments, com ara trinxat de branca, llana, palla, malla i sense cap cobertura. Aquesta visita va ser guiada per Lluís Fisas, Neus Vinyals i Raoul Ferrer, que van explicar els avantatges de cadascun d’aquests mètodes per a la conservació de la humitat i la millora de la fertilitat del sòl.
El mateix dimecres, a la tarda, va tenir lloc una taula rodona sota el títol “L’aigua d’extrem a extrem: de sequera a pluges torrencials”, celebrada a la sala d’actes de la Federació Obrera. La trobada va comptar amb la participació de Mònica Usart, meteoròloga de RAC1 i RAC105; Jesús Martínez, cap de la unitat local de l’Agència Catalana de l’Aigua; i Joan Manuel Vilaplana, geòleg expert en riscos naturals. Els ponents van debatre sobre els desafiaments que planteja la gestió de l’aigua en un context de canvi climàtic i van compartir possibles solucions per fer front a fenòmens extrems com la sequera i les inundacions.
Aquestes activitats han reforçat el compromís de la Fira de la Candelera amb la divulgació i la innovació en el sector agrícola, oferint un espai de coneixement i debat per afrontar els reptes mediambientals i productius del futur.