L’exposició Molins de 10 va iniciar-se el passat mes de desembre als baixos de l’edifici del Molí amb la voluntat de convertir-se en un espai per informar, sensibilitzar i incidir en els molinencs i les molinenques sobre els ODS (objectius de desenvolupament sostenible), i alhora intentar transmetre a la ciutadania una voluntat de canvi en els hàbits, accions i comportaments envers el clima i el medi ambient.
Amb aquet objectiu, s’han organitzat i es continuaran organitzant activitats per a tots els públics en el marc de l’exposició. Tota la informació, així com els recursos generats a través de les diferents xerrades i activitats, es poden trobar al web molinsde10.cat: materials gràfics, presentacions dels ponents de totes les xerrades i debats que s’han dut a terme, etc.
Després de les activitats sobre urbanisme sostenible del mes de gener, l’espai ha acollit, durant els mesos de febrer i març, una sèrie de xerrades al voltant de l’eficiència energètica, tot posant en valor la importància de reduir el consum de qualsevol tipus d’energia i minimitzar possibles impactes ambientals.
El cicle d’activitats organitzades s’ha centrat, primerament, a donar a conèixer el perquè dels preus de l’energia. Per tal de contextualitzar i tenir un punt de partida sobre la situació, l’encarregat de fer-ho va ser Pep Salas Prat, conseller de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia.
En segon lloc, es van abordar les tres principals fonts d’energies renovables des de la perspectiva de la rehabilitació energètica d’edificis. I de la mà de set ponents especialistes en el seu segment, vam poder conèixer com funcionen, quins beneficis tenen i com es poden instal·lar a casa nostra les plaques solars, la geotèrmia o l’aerotèrmia.
En la darrera de les sessions, per tal de fer partícip la ciutadania, s’ha parlat de les actuacions als equipaments de Molins de Rei a través de dues xerrades: “Ajuntaments 100% renovables 2030” i “Com afecta els equipaments municipals el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic”. La primera de les xerrades va ser a càrrec d’Imma Mayol, directora de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que va explicar, entre altres assumptes, el pla per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques de l’AMB, la instal·lació més gran del qual serà a Molins de Rei, concretament al sostre del pavelló municipal. I per altra banda, la següent xerrada va anar a càrrec de Tània Da Silva, directora de Projectes de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Cerdà, organització que va ser l’encarregada de redactar el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC) de Molins de Rei. Da Silva va explicar els objectius del pla, les actuacions fetes fins a la data i les previstes a dur a terme.
Per a la organització de les jornades, s’ha comptat amb la col·laboració del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM) i de l’Institut Català d’Energia (ICAEN).
En el seu conjunt, les activitats han comptat amb una bona assistència. Durant els 3 dies d’activitats, han passat pels baixos del Molí al voltant de 180 persones, aproximadament. Per tant, es podria dir que la valoració de les xerrades és positiva.
Finalment cal assenyalar que al web molinsde10.cat també està a l’abast de tota la ciutadania la informació de les xerrades i una llista d’ajuts i subvencions, on es pot trobar tota la informació sobre els ajuts que proporciona l’Ajuntament de Molins de Rei, altres administracions i els Fons Next Generation, així com enllaços a diferents fonts d’informació sobre la rehabilitació energètica d’edificis i estalvi energètic.