Aquesta investigadora molinenca ha estat la pregonera de la 173ª Fira de la Candelera que arrencarà el proper 2 de febrer. Durant l’acte s’han destacat les novetats d’aquesta edició i també s’ha fet un homenatge a la historiadora Gemma Tribó.
Lidia Lozano es doctora en Enginyeria Agrònoma i investigadora de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) on, entre d’altres coses, treballa en la millora genètica de fruiters per desenvolupar noves varietats de poma i pera adaptades a zones d’altes temperatures en el context del canvi climàtic. Era, per tant, el perfil idoni per una edició de la Fira de la Candelera que ha posat l’accent en la innovació agrària.
A més, es dona la circumstància que Lidia Lozano ha passat molts anys formant-se i treballant a Nova Zelanda i a Itàlia, però l’any 2020 va tornar a Molins de Rei per reprendre la seva activitat científica i de docència a casa seva. Això li ha permès obtenir una visió més global sobre els reptes que planteja el canvi climàtic a la industria agroalimentària i poder buscar solucions, com algunes de les que es presentaran en el nou espai Planter Innov@ que s’estrena aquest any.
Lidia Lozano ha explicat que “no em podia fer més il·lusió fer el pregó d’una Fira com aquesta, que vol recuperar el vincle amb l’agricultura, quan tots i totes formem part de la cadena agroalimentària”. La pregonera ha confessat que sempre comença la visita a la Fira els divendres i pel planter on es queda una planta i, indefectiblement, ofereix “classes de botànica gratuïtes a totes les persones que l’acompanyen”. Lozano també ha reivindicat “veurel’agricultura des de la innovació, que és imprescindible per afrontar desafiaments enormes com el canvi climàtic”i ha posat exemples de noves tecnologies que milloren la producció com l’agricultura de precisió, la teledetecció o la biotecnologia.
El pregó també ha comptat amb els parlaments institucionals de l’alcalde, Xavi Paz, qui ha destacat la importància de la Fira com a element transformador de la societat i de tota la vila de Molins de Rei. Paz ha volgut traslladar dues idees principals: per un costat ha senyalat que “la Fira ens identifica i ens defineix, perquè ens fa sentir orgullosos de formar part de la comunitat que és Molins de Rei”i ha reclamat“continuar estimant i cuidant la Fira per omplir de vida i d’oportunitats la nostra vila”. La segona idea ha girat al voltant de “la necessitat d’enfortir tot allò que és públic mitjançant una mica de serenor i de paciència per afrontar els reptes presents i aconseguir resultats positius”.
Per la seva banda, el regidor de Fira, Iván Mustieles, ha recordat les seves sensacions quan l’alcalde li va proposar “assumir l’extraordinari repte que suposa organitzar un esdeveniment tan gran i, sobretot, tan important per Molins de Rei i la nostra economia”. El regidor ha subratllat que l’objectiu a assolir entre tots i totes és “oferir una experiència única als visitants i assegurar que marxen de la nostra vila amb la Fira al cor”. Mustieles ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a Oriol Oró, director de la Fira de Sant Miquel de Lleida, que serà la fira convidada d’enguany. Oró ha agraït la invitació i ha assegurat que serà una col·laboració fructífera.
També hi ha hagut un homenatge pel record a la doctora Gemma Tribó, per la seva col·laboració en la divulgació del món de la pagesia en general i de la Fira de la Candelera en particular. Aquesta doctora en Història va morir el passat mes d’octubre a causa d’un accident. Els seus familiars han agraït públicament el reconeixement institucional.
L’acte, que s’ha celebrat com j és habitual al Foment Cultural i Artístic, ha acabat amb una copa de cava i un tall de coca pels centenars d’assistents.