La vespa asiàtica és una espècie invasora provinent del sud-est Asiàtic. Detectada a Europa l’any 2004, esta en expansió constant ja que no té cap depredador natural i les condicions climàtiques li son favorables.
La vespa asiàtica és una espècie diürna, molt activa durant l’estiu. S’alimenta principalment de fruites i d’altres insectes, representant una amenaça per la biodiversitat autòctona. Una de les especies més afectades és l’abella de la mel, que a banda de ser important per l’apicultura, té un paper clau en la pol·linització.
Presència a Molins de Rei
A Catalunya va ser detectada per primera vegada el 2012 a l’Alt Empordà i des d’aquell moment es va anar expandint per altres comarques, com el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme… A Molins de Rei els darrers anys s’han detectat puntualment.
Com fer front a l’expansió de la vespa asiàtica
La seva ràpida expansió i adaptació farà que acabi formant part del nostre entorn. Eradicar-la no és una opció perquè actualment no existeixen mètodes que puguin aturar la seva dispersió. De moment es vol reduir la seva presència retirant els nius que s’hagin localitzat i així vetllar per la seguretat de la ciutadania. En cap cas és recomanable col·locar trampes que no siguin selectives per a aquesta espècie, ja que al ser inespecífiques també perjudiquen molts altres insectes.
La vespa asiàtica fa dos tipus de nius segons l’època de l’any:
Niu primari: nius petits de forma arrodonida que poden aparèixer en façanes, cornises de teulades, garatges, porxos, entresolats, contenidors… normalment en zones arrecerades que els serveixen de refugi. Presenten l’orifici d’entrada a la part inferior. cliquez sur le pilemeds.com à venir.
Niu secundari: niu de mida gran, que pot arribar a fer mes de 60 centímetres de diàmetre, amb forma ovalada. Solen trobar-se a grans alçades, en arbres o teulades, a uns 30 metres. Rarament poden estar localitzats a nivell del sòl. Presenten l’orifici d’entrada a la zona lateral.
Què fer en cas que detectem un niu
Via pública. En cas que trobeu un niu a Molins de Rei al carrer o a un parc, ja sigui primari o secundari, cal apuntar bé el lloc i data de la troballa i fer un avís a l’Ajuntament a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (Telf. 93 680 3340 Carrer Rubió i Ors, 2-4)
Espais privats. En cas que trobeu un niu en el vostre entorn privat (habitatge, jardins particulars, parterres comunitaris, etc.), caldrà que contacteu una empresa de control de plagues especialitzada.
Què fer en cas de picada de vespa asiàtica
Aquesta vespa no és més agressiva envers els humans que altres espècies de vespes. Tot i això, igual que amb la resta de vespes, no s’han de molestar ni intentar capturar-les quan estiguin a prop, i tampoc ens hem d’acostar al seu niu (a menys de 5 metres) per a què no se sentin amenaçades.
En el cas de ser al·lèrgic, s’ha d’anar amb molta més precaució, igual que es faria per la vespa comuna o per picades d’altres insectes.
Les picades d’aquesta vespa són similars a les de les vespes comunes. Poden ser una mica més doloroses perquè el fibló és més gran, però no contenen un verí més nociu. Igual que en el cas de picada d’una vespa comuna, es poden seguir les recomanacions tradicionals: rentar bé la zona de la picada amb sabó antisèptic, aplicar alguna pomada analgèsica o altres remeis naturals que calmin la coïssor.