L’Ajuntament de Molins de Rei ha dut a terme diverses actuacions per a millorar l’eficiència energètica i l’estalvi, com el canvi d’enllumenat públic i el de les dependències municipals a tecnologia LED o la instal·lació de plaques solars
A la darrera comissió de seguiment del Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC) de Molins de Rei es va fer un balanç de les accions executades durant l’any 2022. En total, s’ha quantificat una inversió de 440.558,36 € l’any 2022. En aquest sentit, l’Ajuntament de Molins de Rei continua aplicant mesures per dur a terme els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible de l’ONU.
Les actuacions executades l’any passat han tingut com a objectiu optimitzar l’eficiència energètica i l’aïllament tèrmic dels edificis i dels equipaments municipals, crear zones d’ombra a l’espai públic, intensificar les tasques de prevenció d’incendis forestals, així com manteniment les franges de protecció dels barris de muntanya, millorar la mobilitat i l’accessibilitat dels vianants i dels vehicles, dur a terme controls de plagues urbanes i conscienciar a la població sobre la bona gestió dels residus.
En l’àmbit de l’energia, s’ha renovat l’enllumenat públic del polígon industrial Riera del Molí, del passeig del Terraplè i del carrer Carme Galceran; i també l’enllumenat d’algunes dependències municipals – Centre de Formació de Persones Adultes Rafael Farré, escola Castell Ciuró, escola Josep Maria Madorell, escola Alzina, Llar d’Avis Dr. Josep Mestre i la pista 2 del Poliesportiu Municipal- a tecnologia LED. Dins d’aquest àmbit, també s’han substituït els aires condicionats de tres edificis -Ràdio Molins de Rei, de la Casa de la Vila i de la Llar d’Avis Dr. Josep Mestre-; i la caldera i l’acumulador del menjador i del gimnàs de l’escola Pont de la Cadena. Unes actuacions per a millorar l’eficiència energètica i l’aïllament tèrmic. En aquest sentit, s’han dut a terme auditories energètiques a diversos edificis municipals – Casa de la Vila, escola Estel, escola Madorell i escola Pont de la Cadena- per tal d’analitzar els fluxos d’energia que es generen i poder emprendre accions per reduir les emissions.
Una altra actuació que cal destacar és la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques al Poliesportiu Municipal. Es tracta d’una actuació promoguda per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i finançada a partir de fons europeus FEDER, del Pla de sostenibilitat ambiental (PSA) i dels plans d’inversió de les instal·lacions del cicle de l’aigua i de tractament de residus. Aquesta nova infraestructura energètica permetrà un autoconsum del mateix poliesportiu i de tres edificis públics – l’Àrea de Sostenibilitat i Territori de l’Ajuntament de Molins de Rei, la llar d’infants El Rodó i l’espai Sociosanitari Josep M. Sala- .
Respecte a l’àmbit d’espai públic i infraestructures, s’ha elaborat el Pla director de clavegueram, que consisteix en un treball de diagnosi del sistema dels col·lectors residuals i pluvials del polígon industrial el Pla, amb l’objectiu de fer una proposta de sistemes de drenatge més sostenible. Per altra banda, també s’han creat zones d’ombra a l’espai públic, amb la instal·lació d’un tendal a la pl. de la Pau i l’inici de la reurbanització de la pl. de l’U d’octubre, per tal de millorar la confortabilitat tèrmica.
En l’àmbit de la mobilitat sostenible, s’han millorat les parades de bus amb la instal·lació de ‘tòtems’ informatius –av. de Barcelona i pl. Llibertat-, marquesines –pl. De la Bàscula i parc de la Mariona- i la creació de passos elevats i rotondes –c. Felip Canalies, c. Verge del Pilar, cruïlla d’accés a l’escola Pont de la Cadena, c. Can Pahissa-. És important promocionar l’ús del transport públic per desplaçar-se al municipi.
Pel que fa a l’àmbit del medi natural i la biodiversitat cal destacar el manteniment de tres pistes forestals i de totes les franges de seguretat del barri de Sant Bartomeu de la Quadra, unes actuacions recollides al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals. Un dels principis del PLACC és protegir la biodiversitat i preservar els ecosistemes naturals.
En la mateixa línia, s’ha aprovat el Pla director de l’arbrat. Es tracta d’un document de diagnosi i propositiu que recull els principals criteris sobre com i on plantar nous arbres, i com cuidar els arbres existents.
En últim lloc, s’han dut a terme control de plagues urbanes i campanyes per a la seva prevenció -coloms, mosquits, vespa asiàtica i legionel·losi-. La finalitat d’aquestes actuacions és controlar les espècies invasores i perjudicials per a la salut de les persones i de l’entorn.