l’Arxiu Municipal de Molins de Rei és un equipament municipal que té una doble funció: preservar i difondre el patrimoni documental de la vila i conservar i organitzar els documents històrics i actuals de l’Ajuntament.
Si vols conèixer algun document, publicació, revista, cartografia o fotografia relatives a la ciutat pots buscar-ho a l’Arxiu.
L’Arxiu Municipal és el servei responsable de garantir la preservació, l’organització i la recuperació dels documents de l’Ajuntament, des de la seva creació i fins la seva eliminació o conservació, amb l’objectiu de salvaguardar els drets i els deures de les persones que contenen els documents, garantir l’accés a aquests documents, vetllant alhora pels drets a la intimitat personal i la protecció de les dades de caràcter personal, i contribuir a l’adaptació i millora de l’administració municipal a les demandes i necessitats de la ciutadania, fent-la més propera, accessible, participativa, àgil i transparent, facilitant i millorant així la relació, l’atenció i el servei a la ciutadania.
És el servei responsable de garantir la preservació i la difusió del patrimoni documental del municipi, com a font primordial per a preservar la memòria col·lectiva i per a comprendre el passat i el present del municipi. L’Arxiu promou la recuperació del patrimoni a partir d’adquisicions i donacions de fons i documents d’aquelles persones, entitats o empreses que volen preservar-lo i posar-lo a disposició dels investigadors, i impulsa activitats de difusió organitzant o col·laborant en l’organització de jornades d’estudi, conferències, exposicions, publicacions, visites comentades, etc. També es promouen activitats de recerca històrica a nivell local, ja sigui directament encarregant treballs d’investigació, o col·laborant amb entitats, serveis de l’Ajuntament, i escoles i instituts en els treballs de recerca dels alumnes
Arxiu Municipal de Molins de Rei
Carrer de Jacint Verdaguer, 95 bis (Ca n’Ametller) 08750 Molins de Rei
T. 93 680 33 40 – Ext. 145 arxiu@molinsderei.cat
Dilluns de 16h a 19h i de dimarts a divendres de 10h a 13h
Hola!
Em dic Miquel Arxiuvald i visc a l’Arxiu Municipal de Molins de Rei.
M’agradaria compartir amb vosaltres els secrets que amaga l’Arxiu, que de ben segur us sorprendran.
M’acompanyes ?
-
SISÈ SECRET - Quin fenomen meteorològic va sorprendre Molins de Rei durant les festes de Nadal de 1962?
-
El desembre de 1962, Molins de Rei va viure una experiència meteorològica extraordinària. Després de les devastadores inundacions ocorregudes al setembre, la matinada de Nadal va portar una sorpresa inusual a la vila, cobrint-la completament de blanc a causa d’una intensa nevada.
Aquest episodi històric va afectar no només Molins de Rei sinó també altres regions de Catalunya, especialment les zones costaneres i prelitorals centrals.
La nevada de 1962 es considera la més destacada del segle XX a Molins de Rei. El centre de la població va arribar a acumular 65 centímetres de neu, mentre que els barris de muntanya van registrar una capa d’un metre i cinc centímetres, amb temperatures que van baixar fins als 8 graus sota zero. Tant la Rierada com Sant Bartomeu van quedar completament aïllats del centre de la ciutat, i el mateix va passar amb les connexions de Molins de Rei amb altres poblacions de la comarca i de Barcelona. Les carreteres i la línia ferroviària es van veure totalment interrompudes. Malgrat aquestes circumstàncies, els serveis de comunicació telefònica i telegràfica, així com l’electricitat, van continuar funcionant amb algunes interrupcions.
Tots els esdeveniments i espectacles programats per als dies de Nadal van haver de ser suspesos. Tot i això, els habitants de Molins de Rei van ser capaços de gaudir d’un Nadal diferent, on els més joves, en particular, van trobar alegria en aquest fenomen atmosfèric excepcional.
Imatge cedida per la Família Ferrer i Vilarrubla de la Gran Nevada. Vista de l’edifici de la Joventut Catòlica. Pastorets. Molins de Rei, 1962. Arxiu Municipal de Molins de Rei (AMMR).
-
CINQUÈ SECRET - Quina persona ens ha deixat recentment i ha contribuït a la recerca i la divulgació de la història de la nostra vila i del Baix Llobregat ?
-
Gemma Tribó i Traveria
(Manlleu, 1951 – Molins de Rei, 2023)Foto: Arxiu Municipal
Que aquest secret serveixi per retre homenatge a la Gemma Tribó i Traveria i agrair la seva contribució a la recerca i la divulgació històrica de Molins de Rei i del Baix Llobregat i pel seu tarannà sempre col·laborador amb l’Arxiu Municipal de Molins de Rei.
Era llicenciada en Filosofia i Lletres, doctora en Història Moderna i Contemporània, catedràtica d’escola universitària, degana de la facultat d’Educació de la UB, i professora jubilada del Departament de Didàctiques Aplicades de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.
El seu compromís polític la va vincular al PSUC, a ICV, i als Comuns, formant part de les llistes de les darreres eleccions municipals d’En Comú Podem a Molins de Rei.
Tribó va dedicar-se durant 36 anys a la formació de mestres i va imprimir als seus estudis la seva pròpia consciència social d’esquerres, ja que va ser una activista política des de ben jove.
Va treballar en la didàctica de la història a Secundària i va participar en projectes de recuperació de la memòria històrica i en l’àmbit de la didàctica de la memòria democràtica.
Part de la seva cerca es va centrar en la Història Contemporània del Baix Llobregat i en el camp de la Història social i la de gènere.
A Molins, a l’any 1997, impulsar l’entitat cultural d’Espai de Recerca, i de la revista de recerca i divulgació “L’espai ”, de la qual en va ser la primera presidenta. A més de editar anualment la revista organitzà diverses activitats culturals com conferències i debats estimulant la recerca i la divulgació local i del Baix Llobregat juntament amb altres membres de la junta.
En el 1999 va rebre el Premi Llorenç Presas de recerca.
Fou membre del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat , format part de la Junta en els inicis de l’associació, i ara des de 2013, s’havia tornat a incorporar i era responsable dels projectes de recerca, a més de secretària de la Junta.
Un dels seus articles més coneguts és “El nou perfil professional dels professors de secundària” (2008). Va ser degana de la facultat d’Educació de la UB i Autora publicacions com “Ensenyar a pensar històricament: els arxius i les fonts documentals en l’ensenyament de la història” (2005), “El Canal de la Infanta. La recuperació d’un patrimoni” (2015)
En la seva última obra, ‘La superació de la crisi agrària de finals del segle XIX al Baix Llobregat (1860-1939) a l’any 2022, revisa la seva tesi doctoral del 1989.
La Gemma intervingué en gran nombre de activitats culturals, com xerrades divulgatives i conferències entre altres, sempre donant valor a la seva rellevància històrica i amb un discurs molt didàctic.
Recentment a nivell local una de les seves tantes aportacions rellevants que va fer va ser la seva implicació en l’Exposició sobre el Pont de Carles III (2022)
L’última col·laboració amb l’Arxiu Municipal fou el passat 9 de març a la conferència a càrrec d’Àlex Garcia Visús sobre cadastre i cartografia del territori agrícola de Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, i Santa Creu d’Olorda.
Tribó també va cultivar la literatura. Així, el 2018 va publicar la novel·la històrica “Avui per tu, demà per mi” (2018). El protagonista era el seu pare, Miquel Tribó, un mestre de la República. La idea amb aquest treball era el d’acostar la història als més joves i a les persones amb dificultats de comprensió amb un text de lectura fàcil.
Ara mateix, estava treballant en un llibre sobre la Unió de Pagesos al Baix Llobregat i un altre sobre el Canal de la Dreta del Llobregat, que s’havia de publicar el pròxim 2024. Alhora, participava de forma molt activa en la recerca de l’altre tema que li havia interessat darrerament: la Memòria Democràtica, amb ‘Exili i deportació al Baix Llobregat’, juntament amb altres persones.
Des de l’Arxiu Municipal de Molins de Rei us convidem a consultar la seva obra.
Tribó i Traveria, Gemma. 1989. Evolució de l’Estructura Agrària del Baix Llobregat (1860-1931). Universitat de Barcelona. AMMR
-
QUART SECRET - Quin rei i per què va visitar Molins de Rei al 1926
-
El 24 d’octubre de 1926, Alfons XIII, i tot un seguici de autoritats nacionals, provincials i locals de l’època, feia presència a Molins de Rei per assistir a l’acte de cloenda de les obres d’un edifici emblemàtic, l’actual escola el Palau. Aquell dia el rei va posar l’última pedra del grup escolar.
Aquest mes us volem ensenyar el plànols restaurats de l’escola.
Plànol “Proyecto de Escuelas Públicas para Molins de Rey”, any 1924. Arquitecte Juan B. Serra. Escala 1:50. Restaurat l’any 2020 per l’especialista Clara Alibés. AMMR
-
TERCER SECRET - Descobreix el cartell de la Festa Major de Sant Miquel del 1928
-
Som a les portes de la Festa Major de Sant Miquel. Aquest mes us convidem a consultar el programa de la Festa Major de l’any 1928. Si voleu veure’l veniu a l’Arxiu Municipal, i el podreu consultar. Us esperem! Bona Festa Major!
Programa Festa Major de Molins de Rei. 1928. AMMR
Recordeu que podeu veure tot el material original a l’Arxiu Municipal:
Carrer de Jacint Verdaguer, 95 bis
Dilluns de 16 a 19 h i de dimarts a divendres de 10 a 13h -
SEGON SECRET - Com gaudien les vacances a Molins de Rei fa 50 anys?
-
Durant l’agost de 1973, com actualment, molts molinencs i molinenques passaven llargues jornades d’estiu a la piscina municipal de Molins de Rei.
En aquest equipament municipal aquell any es va entrenar el campió de Europa Gunnar Larson, i el de Espanya, Jordi Comas sota les directrius del entrenador internacional, Paulsson.
Imatge de la Piscina Municipal de Molins de Rei. 1973, AMMR
-
PRIMER SECRET - Què va passar el 9 de juliol de 1848 a Molins de Rei ?
-
Sabies que fa 175 anys l’Ajuntament de Molins de Rei, i els majors contribuents, proposaren al ple del 9 de juliol de 1848 acordar noves condicions amb l’administrador dels comtes de Sobradiel respecte al cens que el consistori li pagava per el terreny que ocupava l’edifici i per l’ús de l’aigua de la font del Palau. L’Ajuntament va demanar pagar 75 lliures catalanes per el cens del terreny i per quatre plomes d’aigua per obrir una font fora del recinte del Palau pel consum del comú.
Actes Ple. 1848. AMMR