Al post anterior ja parlàvem del concepte ‘El Pas del Temps’ quan explicàvem les activitats que havíem fet i la rebuda a la tardor, però ara entrarem més en matèria amb la creació d’un calendari inspirat en la filosofia Montessori – Waldorf. Aquest curs 2021 – 2022 al Trencaclosques ens hem marcat com a tema transversal per treballar amb els infants ‘El Pas del Temps’ però tots i totes sabem que és complicat explica’ls-hi conceptes abstractes com l’amor, la por o el pas del temps. Per abordar aquesta tasca estem creant un calendari artesanal amb pinces de la roba gegants, cordes de ràfia i petits objectes de temàtiques diverses.
I què és un calendari Montessori-Waldorf?
Doncs és un calendari que permet, d’una forma precisa fer entendre quant temps falta per un esdeveniment a través de les formes i els colors. Així l’infant pot interioritzar les estacions, la durada de la setmana, i en definitiva el pas del temps.
I com funciona?
Doncs nosaltres al trencaclosques, cada dilluns col·locarem una pinça que representa l’inici de la setmana. També tenim petites decoracions referents a les estacions, les vacances, esdeveniments importants i més, per tal que es pugui distingir fàcilment les variacions que es van donant al seu quotidià.
La Música està present en molts moments quotidians, tan nostre com dels infants, amb això podem afirmar que és molt important en el seu desenvolupament, ja que incideix d’una manera natural en els aspectes cognitius, motrius i emocional.
A través de les cançons i els jocs de falda es poden iniciar al descobriment del seu cos, la dansa i el ritme, aprenen a expressar-se i incorporen nou vocabulari.
Un cop a la setmana a l’aula treballem l’audició musical escoltant i cantant peces de l’estació a la qual ens trobem i posem èmfasi en el ritme, l’estructura de la peça, la lletra i les emocions. Després donem temps per tal que els infants es deixin portar per la música expressant els seus sentiments tot dansant i ballant.
Al Trencaclosques hem creat un bagul de cançons on trobem didals amb titelles de les cançons que cantem aquesta tardor, d’aquesta manera els infants podem identificar de manera visual que cançó es treballarà i incorporar-les a la seva motxilla d’aprenentatges.
A continuació us afegim uns links on podreu trobar les cançons que treballem aquesta estació a l’aula.
La tardor que jo conec: https://www.youtube.com/watch?v=gYGjWa8Dip4
El bolet: https://www.youtube.com/watch?v=Yluk5PXFqgU
La Castanyera: https://www.youtube.com/watch?v=sshpaehePcs
En Marrameu: https://www.youtube.com/watch?v=aU522tdnFAM
Esperem que us agradi molt i que us animeu a gaudir de la música de la tardor.