Hola famílies! Amb el fred que ha estat fent aquests dies i després de festes i de les propostes de nadales, reprenem la música encara amb l’hivern ben viu. En aquesta entrada al bloc parlarem sobre una de les característiques del so, com ja us havíem comentat. En aquest cas l’altura. I també farem cinc cèntims sobre els objectius de l’educació musical en l’educació infantil.
Sobre aquest segon punt, hem de diferenciar entre l’etapa dels zero als tres anys (que és amb la franja que treballem al Trencaclosques) i la dels tres als sis anys.
Dels zero als tres anys els objectius estan relacionats sobretot amb la descoberta i identificació de l’entorn pel que fa a la percepció auditiva i posterior expressió i comunicació. Alguns d’aquests objectius són: Afavorir l’atenció i la concentració auditiva i l’adaptació al medi ambient sonor; descobrir i experimentar el silenci; produir i reconèixer sons i sorolls; identificar el timbre de determinats objectes; descobrir les possibilitats del cos, sentir-lo i reconèixer l’esquema corporal; potenciar el desenvolupament muscular i a coordinació motora; augmentar la capacitat vocal i l’expressió lingüística i fomentar la comunicació corporal i verbal.
A partir dels tres anys es pot potenciar la discriminació auditiva i les habilitats motrius bàsiques sobretot per poder utilitzar instruments naturals i de percussió. Els objectius estan més relacionats amb la creativitat, les nocions d’espai i temps, el gust per la música, i amb la comunicació i expressió musicals a través del cant i dels instruments senzills.
D’altra banda pel que fa a la característica del so anomenada “altura” ens referirem a la freqüència, és a dir, el nombre de vibracions per segon d’un so determinat. La sensació auditiva que percebem amb una determinada freqüència serà de sons aguts quan aquesta sigui major, i de sons greus quan sigui menor.
En l’etapa infantil podem representar els aguts amb alguna figura alta, ja sigui una grafia com un gest, i els greus amb una de baixa. També es pot treballar a través dels contes fent diferents tons de veu que atrauran l’atenció dels més petits de casa.
Ara us deixem les cançons en format PDF per poder-les imprimir si voleu i omplir casa vostra amb petites cançons boniques. Recordeu que també podeu passar pel Trencaclosques a recollir la vostra cançó i així poder conèixer-nos i cantar plegades!
Us esperem al nou espai del carrer Sant Isidre 2, salut!!
Adjunt: