El nou curs escolar s’ha avançat una setmana en el calendari i reprèn la seva activitat sense restriccions
Molins de Rei té 4.153 infants i joves, de 0 a 16 anys, inscrits per aquest curs, una xifra inferior als 4.367 inscrits del curs passat a causa de la baixada de natalitat. Per una banda, a infantil i primària hi ha 2.354 alumnes inscrits (1.734 en centres públics i 620 en centres concertats i privats). Per altra banda, a secundària hi ha 1.571 alumnes inscrits en els 4 centres del municipi – públics, concertats i privats – (627 al Bernat el Ferrer, 590 al Lluís de Requesens, 236 al col·legi Manyanet i 118 al col·legi Virolai). En últim lloc, les tres Escoles Bressol Municipals tenen un total de 228 infants inscrits.
Un any especial, ja que el calendari educatiu s’ha avançat una setmana respecte anys anteriors. Així i tot, el nou curs ha engegat amb normalitat, tal com afirma la regidora d’educació, Esther Espinosa, “un curs que esperem que sigui el de la plena normalitat. Un curs amb alguns canvis, però que gràcies a l’esforç i la il·lusió dels professionals de l’educació no hi ha hagut cap problema”.
Les Escoles Bressol compten amb dues novetats per aquest curs. Per una banda, la gratuïtat. Una notícia que la Generalitat va fer pública a principis del 2022, però que no es va definir l’acord de govern del Consell Executiu fins al 23 de juny, un fet que ha complicat la gestió a les administracions locals. Des de l’ajuntament de Molins de Rei s’ha treballat per trobar solucions per la manca de places, encara que no ha sigut una gestió fàcil a causa dels obstacles administratius. Finalment, s’ha aconseguit augmentar la ràtio amb 24 places més i això ha permès que es redueixin notablement els infants sense plaça, de 56 a 13 –recordar que a les Escoles Bressol privades sí que hi ha vacants-. Això ha estat possible “gràcies al diàleg intens amb la Generalitat i un esforç conjunt amb el Departament d’educació” tal com explica l’alcalde, Xavi Paz.
Destacar que, el fet que l’I2 sigui gratuït per les famílies, no vol dir que ho sigui per l’Ajuntament, que es veu obligat a assumir la diferència de l’aportació perquè la Generalitat no assumeix la totalitat del cost d’aquesta gratuïtat – d’un acord que es va aprovar unilateralment-. De moment, el consistori ha hagut de fer un avançament de 70.400 € per aquests canvis. Per altra banda, s’han augmentat el nombre d’educadores per garantir la qualitat del servei amb els augments de ràtio. Els centres compten amb dues educadores per aula, més la vetlladora per atendre els infants amb necessitats educatives especials i un alumne en pràctiques de reforç -que està cursant la formació dual del Cicle d’Educació Infantil-. Aquest servei addicional ha suposat un cost total de 92.934 € del qual l’ajuntament s’ha fet càrrec.
Aquest inici de curs ha comptat amb el ple funcionament de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), un servei que es va posar en marxa a principis del curs escolar 2021-22. Això ha permès lluitar contra la segregació escolar.
Per acabar, cal destacar que, com cada any, l’Ajuntament ha aprofitat el període de vacances per fer algunes actuacions de millores als diferents centres educatius. “Unes inversions que ens permeten millorar tots els equipaments educatius de la nostra Vila, tant els centres com també les seves zones esportives. Som conscients que són centres que tenen molts anys i és per això que any rere any treballem per millorar-los i adequar-los amb les condicions òptimes possibles” assegura el primer tinent d’alcalde i regidor d’esports, Ramon Sánchez.