Es presenta l’informe de la diagnosi de les polítiques locals de l’Ajuntament de Molins de Rei amb els ODS
Núria Parlón, vicepresidenta de la Diputació, va visitar el passat 20 d’abril l’exposició “Molins de 10” i va presentar, juntament amb l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, i la regidora de Solidaritat i Cooperació, Jessica Revestido, les polítiques de participació, agenda 2030 i ODS de la Diputació, a més de l’informe de la diagnosi de les polítiques locals amb els ODS
El passat mes de juliol, l’Ajuntament de Molins de Rei i la Diputació de Barcelona van engegar una línia de treball conjunt per a l’alineament de les polítiques locals amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Aquesta iniciativa és un primer pas per definir una estratègia de ciutat basada en l’Agenda 2030.
El primer pas fou elaborar una diagnosi, amb la qual l’Ajuntament de Molins de Rei pretenia, per una banda, localitzar els ODS en els projectes i actuacions que s’estaven duent a terme i, per l’altra, donar prioritat a aquells ODS més rellevants. En altres paraules, tal com va explicar la regidora de Solidaritat i Cooperació, Jessica Revestido, en la presentació de la diagnosi, “el treball d’encaixar els ODS amb les polítiques locals té com a únic resultat millorar la qualitat de vida de la ciutadania, per tal de reduir les desigualtats i generar una ciutat sostenible en tots els àmbits”.
La presentació d’aquest treball, que es va dur a terme a la planta baixa de l’edifici El Molí el passat dimecres 20 d’abril, va comptar amb la presència de l’alcalde, Xavi Paz; la regidora de Solidaritat i Cooperació, Jessica Revestido, i la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón.
Segons la diagnosi, s’han identificat 45 iniciatives o actuacions alineades amb l’Agenda 2030, que, tal com va explicar l’alcalde, Xavi Paz, es podrien classificar en 3 blocs: “les que fa molt de temps que es porten treballant i de les quals, per tant, el grau d’alineament és més alt; aquelles que ja s’estaven o s’estan treballant, però que s’haurien d’intensificar i d’altres que apareixen de noves –i, en conseqüència, el nivell de treball per part de l’Ajuntament no és tan alt actualment”.
Una tasca conjunta
Tal com explicava la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Parlón, “la base o objectiu és aconseguir que la ciutadania sàpiga què són els ODS i per què val la pena treballar en això”. Els ODS i l’Agenda 2030 són dos instruments que permeten desenvolupar polítiques públiques transversals des de l’àmbit local que poden ser realment transformadores. En aquesta línia, Parlón afirmava que “és important que, des dels ajuntaments, es faci aquesta ‘passa valenta’ per alinear els ODS amb un pla d’actuació per tal de transformar la societat des de l’àmbit local”, ja que “l’agenda 2030 ofereix una oportunitat única per transformar la política pública des d’un espai de cooperació”. I Xavi Paz, al seu torn, afegia que, “tot i que ara, després de la diagnosi, Molins de Rei té un full de ruta millor per encarar els objectius de l’Agenda 2030, no solament es tracta d’una tasca de l’Ajuntament de Molins de Rei o de l’Administració pública, sinó que també ha de ser-ne partícip la ciutadania, que s’ha de creure el projecte, se l’ha de fer seu i hem de col·laborar-hi tots junts, Administració i ciutadania”.
Per consultar l’informe sencer que ha elaborat la Diputació de Barcelona, cal accedir a www.molinsde10.cat.