Bon dia famílies! Aquesta setmana us proposem una activitat d’experimentació que esperem que us agradi! Les següents activitats d’aquest tipus se centraran en el treball del desenvolupament dels sentits. Avui començarem per l’oïda.
Els infants, sobretot els dos primers anys de vida, es desenvolupen a través de la percepció sensorial i del moviment. Aquesta primera es va adquirint a mesura que van rebent tant estímuls del món que els envolta com des del seu propi cos. Aquests estímuls són captats pels sentits: vista, oïda, tacte, olfacte i gust. I percebuts segons les experiències que vagin tenint. Això els permet anar construint una idea del món on viuen i de si mateixos.
Les orelles capten les vibracions del nostre voltant, que són els sons, i es transformen en informació al nostre cervell. L’oïda és molt important: Permet adquirir la parla, afavoreix el sentit del ritme, permet gaudir de la música… I identificar tant els sorolls com els sons bonics que ens pot oferir la natura.
A continuació us exposarem un seguit de sons relacionats amb la natura en aquesta època de l’any. Podeu veure els vídeos, escoltar-los i jugar, tot treballant el desenvolupament sensoperceptiu centrat en aquest sentit (i que no exclou els altres), segons l’edat i els interessos de cada infant.
Amb els més petits podeu visionar i escoltar les propostes i tot seguit agafar elements naturals que estiguin relacionats amb la tardor (per establir una relació amb el que han vist i sentit), com fulles, castanyes, carbasses… Millor sec perquè produeixi so quan el sacsegem. Podem fer-ho al costat d’una orella de l’infant i després a l’altra i observar com giren el cap per veure d’on prové el so. Podem apropar-los i allunyar-los de les seves orelles. Podem donar-los els diferents materials naturals perquè explorin per si sols, tot comentant verbalment el que estan manipulant.
Amb els infants més grans seria interessant poder identificar els sons en l’entorn proper (ja que, atesa la situació actual, és complicat anar gaire lluny). Però en podem trobar! Després de visionar les propostes que adjuntem i comentar-les amb ells, podeu animar-los a buscar els sons quan passegeu pel parc, quan faci un dia plujós o quan tingueu l’oportunitat de trobar algun dels animals. També podeu reproduir els gestos que us mostrem i tractar d’imitar els sons de la natura… O inventar-ne de nous!
En el primer vídeo sentirem i reproduirem els sons de la pluja, el vent i les fulles seques quan les trepitgem.
Aquí trobareu sons d’animals acompanyats d’uns simpàtics personatges al bosc.
Esperem que us animeu i que gaudiu molt de l’activitat! Com sempre, esperem els vostres comentaris i aportacions amb molta alegria!