Bon dia famílies! Aquesta setmana us presentem una nova activitat d’experimentació! Com ja vam comentar, cada entrada al bloc d’aquets tipus de proposta se centrarà en un sentit. En aquest cas serà el tacte.
Com ja sabeu, durant l’etapa sensoriomotriu, que correspon aproximadament als dos primers anys de vida, els infants es desenvolupen a nivell cognitiu i motriu a partir de la percepció sensorial i del moviment.
Hem concebut les propostes centrant-nos en l’estimulació d’un sentit determinat, però no hem d’oblidar que el desenvolupament dels nens i nenes és multisensorial. És a dir que tots els sentits, poc o molt, intervenen en la percepció de l’entorn i d’un mateix en cada activitat que realitza l’infant, ja sigui en les rutines, el joc, o en propostes més estructurades.
El desenvolupament del tacte implica les sensacions que capten els diferents receptors que tenim a tot el cos, i anar diferenciant bé els llindars tàctils. És important que, sobretot a l’inici de la seva vida, els infants puguin sentir amb tot el cos, per exemple amb el contacte pell amb pell amb la mare.
De seguida l’infant petit, a partir dels 3 mesos, intenta agafar tot el que tingui al seu abast. Però l’objecte no només l’explora amb les mans, sinó que també ho fa amb la boca, alhora que hi intervé l’oïda i la vista. Així pot construir una informació més completa de les qualitats dels objectes. Per tant, quan l’infant s’endú una joguina a la boca n’està extraient un munt d’informació sensorial que li permetrà conèixer i reconèixer formes, gustos, textures, temperatures, dimensions, consistències, superfícies i humitats.
Els infants més grans poden arribar a classificar objectes en funció de les característiques que hem esmentat. Això els durà a diferenciar, discriminar, agrupar, ordenar…
En aquesta activitat els infants, petits i grans, podran tocar diferents materials que introduirem en globus de colors, i sentir amb els dits diferents consistències, formes i temperatures.
Nosaltres hem escollit els cinc materials que podeu veure a la foto que són farina, arròs, glaçons d’aigua, aigua calenta i pedretes de riu però vosaltres podeu escollir els que tingueu més a l’abast o els que us agradin més.
Per aquesta activitat d’experimentació fem la proposta de posar els materials dins de globus per major seguretat amb els infants més petits però això ho tornem a deixar a l’elecció de cadascú.
Esperem que us animeu a provar aquesta activitat i que ho passeu súper!