El Pla local de salut 2016 – 2020 va ser el resultat d’un procés d’elaboració interdisciplinari i interdepartamental, i es va estructurar com a projecte transversal i participatiu que s’orientava a impulsar accions que actuessin sobre els denominats determinants de salut.
Cal destacar que el Pla estava conformat per set línies estratègiques i eren: la promoció d’hàbits i estils de vida saludable; millora dels recursos socials i sanitaris; formació i educació per a la salut; promoció de la salut mental; millora de la qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques o de llarga durada; promoció de l’envelliment saludable i promoció de la salut ambiental.
En el marc del Consell municipal de Salut es va presentar l’avaluació realitzada i un seguit de recomanacions de cara a l’elaboració del nou pla local de salut.
En la primera d’elles, es van implementar 18 accions, el 64,29% de les previstes inicialment i cal destacar la recomanació de donar continuïtat a la coordinació entre serveis municipals i el CAP de Molins de Rei per difondre les activitats.
Quant a la línia estratègica de millora dels recursos socials i sanitaris, el grau d’implementació va ser del 62,5% i, amb vista al futur, es recomana prioritzar els estudis i les anàlisis de dades que siguin imprescindibles per desenvolupar correctament la política municipal en matèria de salut.
Pel que fa a la línia de formació i educació per a la salut, se’n van implementar un 66,67% i cal destacar la recomanació de dur a terme activitats formatives en matèria d’igualtat i violència masclista adreçades no solament a professionals del CAP, sinó també a altres col·lectius professionals.
D’altra banda, en la línia 4 de promoció de la salut mental, van fer-se dues accions, el 40% de les previstes inicialment, i com a recomanació destacable es remarca que cal incrementar els espais de coordinació amb els i les professionals de la salut per obtenir i analitzar les dades sobre salut mental i prioritzar projectes, accions i intervencions a partir de les tendències detectades.
A més a més, en la línia 5, millora i qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques o de llarga durada, les accions implementades van ser el 75% de les previstes inicialment, i com a recomanació apareix que cal revisar i redefinir l’estratègia de difusió i comunicació de les campanyes anuals de sensibilització sobre malalties cròniques, i acotar-les al públic objectiu.
Pel que respecta a la línia 6, la promoció de l’envelliment saludable, el 87,50% de les accions van ser implantades i com a recomanació es destaca la idea d’organitzar campanyes de promoció del bon tracte a les persones grans.
Finalment, en la línia 7 de promoció de la salut ambiental cal destacar que el 33,33% de les accions van dur-se a terme.
En roda de premsa posterior, la regidora de Salut Pública, Carme Madorell, ha destacat que “la implementació del Pla de salut local del període 2016-2020 s’ha vist afectada per la pandèmia de la covid-19, però tot i així, hem assolit un 82,32% d’implementació de les accions inicialment previstes”. A més, ha assenyalat que de cara a la redacció del nou Pla local de salut, “l’Ajuntament de Molins de Rei promocionarà una enquesta entre la població de Molins de Rei per ser coneixedors de primera mà de la salut dels molinencs i molinenques, i saber on cal incidir com a administració pública”.
El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha volgut afegir que “cal situar la salut mental al centre de les polítiques de salut locals. Cal ser conscients de la problemàtica que afecta molts molinencs i moltes molinenques, i que cal treballar acuradament el tema des d’un vessant transversal i intergeneracional”.
L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha dit que “el compromís de l’Ajuntament de Molins de Rei amb la salut dels molinencs i les molinenques es demostra amb l’alt grau de compliment del Pla local de salut”. A més, ha assenyalat que “des de l’Administració local potenciem nous serveis, com el servei d’atenció psicològica per als nostres joves, i voler cuidar i millorar la salut mental dels i les nostres joves”.
QÜESTIONARI SOBRE SALUT I ESTILS DE VIDA DE MOLINS DE REI
L’Ajuntament de Molins de Rei està iniciant el procés d’elaboració d’un Pla local de salut per dotar el municipi d’entorns més segurs i saludables, i contribuir a la millora de la salut de la ciutadania. El Pla local de salut parteix d’un abordatge integral en salut i és una eina imprescindible per planificar les actuacions que es duran a terme a Molins de Rei en matèria de salut durant els propers anys, tant pel que fa a la prevenció i la protecció, com a la promoció de la salut.
Aquest pla es basarà en una concepció positiva de salut, que entén que no es tracta solament d’evitar les malalties, sinó que cal treballar per un benestar global, tant físic i mental, com social. El Pla segueix la perspectiva de l’Organització Mundial de la Salut coneguda com “Salut a Totes les Polítiques”, que planteja que l‘Ajuntament ha d’actuar en tots aquells àmbits de la vida que poden afectar la salut de la ciutadania. En aquesta línia, el Pla té l’objectiu d’incidir en els hàbits i estils de vida, la salut mental, la salut sexual i afectiva, les desigualtats socials, el medi ambient, la mobilitat, la seguretat alimentària o la protecció de la salut, entre d’altres.
La primera fase d’elaboració del Pla, que s’acaba d’iniciar, consisteix en l’elaboració d’una anàlisi sobre l’estat de salut i els estils de vida de la ciutadania. Per aquest motiu, si ets una persona de 15 o més anys i vius a Molins de Rei, et demanem que hi participis omplint un breu qüestionari sobre salut que ens ajudarà a conèixer millor els hàbits i estils de vida de la població, i a elaborar aquest pla. Podràs accedir al qüestionari de les següents formes:
- A través de l’enllaç web que trobaràs al web i a les xarxes de l’Ajuntament: https://es.research.net/r/MolinsSalut