La protecció de les persones en situació de dependència s’ha convertit en un repte ineludible per als poders públics, i el desenvolupament de polítiques per a la promoció de l’autonomia personal ha esdevingut una de les prioritats en matèria de política social.
La Llei 39/2006, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència reconeix el dret de la persona dependent a accedir a determinats serveis i prestacions per facilitar la seva autonomia personal. Per accedir-hi, cal sol·licitar el dictamen del grau de dependència, que determina el grau d’ajuda que necessita la persona dependent en la seva vida diària.
Què és la dependència?
La dependència és l’estat en què es troben les persones que, per edat, malaltia o discapacitat, han perdut la seva autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial. Necessiten d’atenció i ajuda d’una altra persona (cuidador/a) per desenvolupar activitats bàsiques de la vida diària (ABVD).
Els reconeixement del graus de dependència es competència de la Generalitat de Catalunya.
Requisits i documentació
- 5 anys de residència legal i empadronament a territori espanyol, els dos últims immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud.
- No hi ha límit d’edat per sol·licitar la valoració del grau de dependència.En casos de menors de 5 anys, es demana la residència legal als tutors o progenitors.
- Informe de salut dels últims dos anys, signat i datat per un metge o metgessa col·legiat que formi part d’un servei mèdic (ABS, residència, centre salut de mental, etc.)
- Certificat de titularitat del compte bancari de la persona sol.licitant
- En cas d’actuar en representació, cal aportar, poders notarials, resolució judicial en cas d’incapacitació i acta d’acceptació de tutela.
- Telèfon de contacte
Procediment per sol.licitar-ho
Serveis
- Teleassistència
- Servei d’ajuda a domicili (SAD)
- Centres de dia (CD) per a les persones grans i/o amb discapacitat
- Servei de llar residència i residència d’atenció per a persones amb discapacitat
- Servei de llar residència i residència d’atenció per a persones amb malaltia mental
- Servei de residència de gent gran per a persones més grans de 65 anys amb un grau II o III de dependència reconegut
Prestacions econòmiques
Vinculada al servei per a la cura en l’entorn familiar d’assistència personal
SAD / Centre de Dia / Residència de gent gran Si el servei proposat no està disponible en els sectors públic, concertat o col·laborador, la persona té dret a percebre una prestació econòmica per cobrir les despeses del servei en un centre privat acreditat per la Generalitat de Catalunya.
Per la cura de l’entorn familiar
Persones cuidadores no professionals El domicili ha de reunir les condicions d’habitabilitat adequades i la persona cuidadora ha de tenir una relació de parentiu amb la persona dependent, conviure-hi i estar empadronada al mateix domicili. La persona cuidadora pot accedir a programes de formació, informació i descans.
D’assistència personal
Per contractar un assistent personal (amb formació, no familiar) que doni suport a la persona dependent perquè pugui accedir a l’educació, a la feina i a desenvolupar les ABVD
Compatibilitats i incompatibilitats entre prestacions i serveis
Les prestacions de servei i les prestacions econòmiques de la mateixa naturalesa seran incompatibles. Les prestacions econòmiques són incompatibles entre si.
Grau I Cal escollir entre el servei o prestació més adient ja que en el Grau I no existeix la possibilitat de fer compatibilitats, només el TLA (Teleassistència).
Grau II i Grau III
Possibilitat de compatibilitzar i combinar 2 prestacions de servei o 1 prestació de servei i 1 prestació econòmica modificant la intensitat dels serveis.
Informació i contacte
Ajuntament de Molins de Rei
Àrea de Serveis a les Persones
Serveis Socials
c/Jacint Verdaguer, 95 bis
08750 Molins de Rei
T 936803731
serveisocials@molinsderei.cat
FAQS – Preguntes freqüents
-
No contacten amb mi
-
Fa més de sis mesos que vaig sol·licitar la llei de dependència i encara no ha contactat amb mi l’equip de valoracions de la Generalitat, on m’he d’adreçar?
Si es troba en aquesta situació pot trucar al 012 o bé adreçar-se a qualsevol oficina de Serveis Territorials de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya
-
Ja tinc la resolució de depència... ara que faig?
-
Ja m’ha arribat la resolució amb el Grau de Dependència, he de fer alguna cosa?No és necessari adreçar-se enlloc. Passats uns mesos des que arribi la resolució de la Generalitat al domicili, l’equip del Serveis Socials de l’Ajuntament contactarà amb el dependent i/o la família per concertar una visita amb un/a Treballador/a Social.
-
Tinc la resolució i no contacten amb mi
-
Fa més de sis mesos que em va arribar la resolució de Grau i l’Ajuntament no s’ha posat en contacte amb mi? On m’he d’adreçar?S’haurà d’adreçar via telefònica al Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament 936803731
-
Quan puc demanar una revisió de Grau?
-
Què he de fer si l’estat de salut empitjora? Quan puc demanar una revisió de Grau de Dependència? On m’he d’adreçar??Com a norma general es pot demanar revisió de grau de Dependència sempre que la persona dependent hagi patit un empitjorament de la seva situació de dependència i que hagin passat com a mínim 6 mesos des de l’última resolució de grau.