Una de les principals novetats d’enguany és la col·laboració amb la plataforma de cinema FILMIN projectant el nostre Festival a nivell nacional. D’altra banda, és la primera vegada a la història que el Festival de Terror es prepara via telemàtica i que està pensat per gaudir de l’oferta cinematogràfica via online.
Davant les noves mesures de restricció adoptades per la Generalitat de Catalunya que, entre altres, afecta de manera directa el món de la Cultura, l’organització del Festival va prendre la difícil decisió, el passat 30 d’octubre, de cancel·lar els actes i projeccions presencials preparats per l’edició que havia de començar el dia 6 de novembre.
Tot i les dificultats amb les quals s’han trobat els membres del Festival de Terror, “mai ens hem plantejat no celebrar aquest festival”, ha explicat Gloria Massana, sots-directora del Festival, a la roda de premsa de la presentació de la 39a edició d’aquest, ja històric, certamen d’origen molinenc.
Un dels directors del Festival, Javier Rueda, ha explicat que “la realitat ens va canviar dos mesos després de començar a treballar en el festival, quan ens vam veure obligats a experimentar el model híbrid”. Un model de treball, que comporta preparar el certamen de forma telemàtica i presencial, i que ha arribat per quedar-se, ja que permet expandir el Festival i poder arribar a més públic.
Han estat moltes les mostres de solidaritat que han rebut els membres del Festival. De fet, Gloria Massana ha explicat que, quan es va decidir suspendre el festival presencialment, “hi ha hagut moltes persones que ens han demanat que no els tornéssim els diners”. L’alcalde, Xavi Paz, també ha destacat el comentari de la sotsdirectora i l’extraordinari gest dels espectadors afegint que “sempre i cada dia, malgrat com estan anant les coses, hi ha motius per l’esperança. Això s’aprecia amb les mostres d’afecte dels espectadors”.
Paral·lelament, la regidora de Cultura, Ainoa Garcia, ha manifestat el seu suport a tot el sector cultural i molt especialment als membres del Festival de Molins de Rei: “No hi ha qui aturi aquest Festival. Estem segures que la cultura és segura i no podem deixar-la morir”.
Contra tot pronòstic i tot i les limitacions, la pandèmia de la COVID-19 també ha generat conseqüències positives, i és que ha fet possible una fita que fins al moment era inimaginable: oferir part del Festival de Terror de Molins de Rei a través de la coneguda plataforma FILMIN. Un gran salt i un gran altaveu que ha servit per trencar fronteres físiques. Omar Parra, l’altre codirector del Festival, ha explicat que “ara, gràcies a FILMIN, podem arribar a tot el territori espanyol. És inaudit. En un cap de setmana hem tingut més de 4000 espectadors”.
La col·laboració amb la plataforma FILMIN és la gran novetat d’aquest Festival de terror. A ‘Videodrome’, la nova secció del Festival, es podrà gaudir, durant un temps limitat, d’una selecció de pel·lícules. Aquestes films- petites cintes independents per descobrir i títols de llarg recorregut en festivals de gènere- completen la programació amb premiers en exclusiva a Espanya.
Com cada any, el clímax final del nostre Festival el posa l’esperada Marató de 12 hores de cinema de terror. Són sis pel·lícules, amb sorpresa inclosa, per als amants del gènere. I al llarg de tota la nit l’equip artístic prepara una sèrie d’actuacions que acompanyen els descansos de les projeccions.
L’alcalde, Xavi Paz, ha finalitzat l’acte amb unes paraules d’agraïment a tots els integrants del Festival per l’esforç enorme i la gran renovació que han fet, i ha volgut afegir que “no tingueu cap mena de dubte que el Festival tindrà sempre el nostre suport, tant de l’Ajuntament de Molins de Rei com el dels molinencs i molinenques”.
La mirada ja està posada en l’any vinent, any que se celebrarà el seu 40 aniversari. Una data històrica que, sens dubte, quedarà marcada en el calendari d’aquesta vila. No oblidem que el Festival de Terror de Molins de Rei és un dels més antics de tota Catalunya.