En el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1989 i de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i adolescència, es ressalta l’interès superior de l’infant i l’adolescent com a principi inspirador i de base de les actuacions públiques.
La Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, de 3 de juliol de 2010, reforma el sistema de protecció a la infància i l’adolescència per tal de garantir la protecció efectiva dels infants i adolescents, i augmenta la participació i les garanties envers tots els agents implicats (progenitors, tutors, guardadors, infants i adolescents). Aquesta Llei fomenta una revisió global del dret i les polítiques públiques des del prisma de l’interès superior de la infància i l’adolescència, així com la necessitat de dissenyar polítiques públiques adreçades a tota la infància, i no únicament amb aquella que es trobi en situació de risc.
La Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i adolescència envers la violència, dona pas a un nou paradigma de prevenció i protecció comú a tot el territori de l’Estat davant de la vulneració de drets de les persones menors d’edat. Aquesta legislació estableix mesures de protecció, detecció precoç, assistència, reintegració de drets vulnerats i recuperació de la víctima. Així mateix, s’afavoreix que el conjunt de les administracions públiques, en el marc de les respectives competències, reforcin la seva implicació en un objectiu d’abast general com és la lluita contra la violència sobre els infants i adolescents, tot conseqüent amb els compromisos internacionals.
L’Ajuntament de Molins de Rei té la ferma voluntat de treballar per la defensa dels drets dels infants i adolescents a la vila, promovent processos que impulsin la seva participació activa en el municipi.
El Pla Local d’Infància i Adolescència de Molins de Rei 2022-2026 és l’instrument de planificació en el qual es combinen les polítiques públiques adreçades a reforçar el protagonisme de tots els infants i adolescents menors de 18 anys de la vila al llarg de tot aquest quinquenni.
Aprovat per unanimitat en el Ple de la Corporació del dia 30 de març de 2023, així com sota el càrrec de la Sra. Carme Madorell Colomina com a regidora d’Infància i Famílies, el nou PLIA s’ha elaborat transversalment amb la implicació de les diferents àrees de l’Ajuntament i els agents del territori que treballen per i amb els infants i els adolescents, realitzant una anàlisi global de la situació actual de la franja d’edat d’infància i adolescència.
A banda, cal destacar que Molins de Rei és una Ciutat Amiga de la Infància i, per tant, és un municipi compromès amb el compliment dels drets dels infants. Per això, el Pla Local d’Infància i Adolescència de Molins de Rei estructura les actuacions municipals al voltant de 5 drets, els quals estan alineats amb la Convenció dels Drets de l’Infant: dret a ser valorat/da, respectat/da i tractat/da justament; dret a ser escoltat/da; dret a serveis essencials; dret a viure en entorns segurs i nets; i dret a ser un infant.
A més, el Pla Local d’Infància i Adolescència de Molins de Rei 2022-2026 té com a missió posar la infància i l’adolescència al centre de les polítiques locals, des de la perspectiva de les Nacions Unides envers els drets i deures dels infants i l’enfocament de l’Agenda 2030 i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
El nou Pla vol ser un instrument viu que s’anirà actualitzant periòdicament amb indicadors de seguiment i una revisió de les actuacions.
En definitiva, el PLIA 2022-2026 pretén fer un salt qualitatiu en la vida dels infants i adolescents de Molins de Rei, sabent quin són els principals obstacles a superar per garantir les millors condicions possibles per aquest grup de població.
Pla Local d’Infància i Adolescència 2022-2026